top of page
Writer's pictureSwimyin Sebastian

VLOG 6: ASIAA PULLAREISTA


Pullari (engl. pull buoy) on jalkojen väliin laitettava kellutin, jonka avulla harjoitellaan tekniikka. Kun yhtälöön yhdistetään lättärit (kämmeniin laitettavat “levyt”), voidaan harjoitella voimaa ja voimakestävyyttä hyvää tekniikkaa unohtamatta. Pullari on erinomainen apuväline harjoitteluun, kun haluamme tulla taitavammiksi tai nopeammiksi uimareiksi. Se haastaa tasapainoa, aktivoi keskivartaloa ja usein on myös helpompi hengittää, kun uidessa ei tarvitse potkia. Pullarilla ei potkita lainkaan, vaan pyritään pitämään keskivartalo aktiivisena ja jalat mahdollisimman suorina, kuten opimme ensimmäisessä ja toisessa vlogissa.


Pullareita on eri kokoisia, värisiä ja näköisiä. Mutta onko sillä todellisuudessa väliä minkälaisella pullarilla harjoittelee? Kaikki on tietysti kiinni siitä minkälainen vartalo uimarilla on, ja missä painopiste sijaitsee suhteessa nostepisteeseen. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että mikäli uimarilla on hyvin lihaksikkaat jalat, ei pieni pullari anna riittävästi nostetta, jotta asento olisi optimaalinen. Mikäli alavartalo laskee, vaikuttaa se myös muihin muuttujiin, kuten sweet spotiin ja pään asentoon. Toki myös runkonopeus ratkaisee tässäkin yhtälössä. Mikäli lihaksikkaat jalat omaava uimarin keskivauhti on 1:20 min/100 m, on se riittävä ylläpitämään asentoa myös pienellä pullarilla. Jos taas kyseisen uimarin keskivauhti oon 2:00 min/100 m, laskee alavartalo huomattavan paljon.


Vastaavasti, jos ui itselleen liiaan isolla pullarilla, voi se aiheuttaa ongelmia alaselän alueelle, kun selkä menee mutkalle. Usein liian isolla pullarilla uidessa katse suuntautuu eteenpäin, joka taas pakottaa selän mutkalle. Toki sitä voi estää aktivoimalla keskivartaloa, mutta pitkässä juoksussa sekin voi muuttua turhan rasittavaksi.


On siis hyvä huomioida kaikki muuttujat, kun lähtee valitsemaan itselleen oikean kokoista pullaria. Kokeilu on paras resepti siihen, että löytää sopivan pullarin. Mikäli omassa uimahallissasi ei ole lainattavissa eri kokoisia pullareita, on tämän jutun lopussa linkkejä verkkokauppaan, josta  niitä voi hankkia. Voin lämpimästi suositella muovista Malmsten pullaria uimareille, jolla on lihaksikkaat jalat. Se toimii useimmilla, koska siinä on kaksi puolta, jolla saa säädettyä nosteen määrää. Toinen hyvä yleispullari on Finiksen “amppari”, joka sopii niille jotka eivät tarvitse niin paljon nostetta. Itse uin joko Malmstenilla tai “ampparilla”.

Pullarin kokeiluun sopiva harjoitusohjelma sisältää lyhyitä 50 m vetoja. Vertaa aina aikaa ja tunnetta, jotta pääset parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen. Kehosi kyllä kertoo hyvin nopeasti mikä pullari sopii sinulle parhaiten.


Harjoitusohjelma: Pullarin valinta


- 200 m: omavalintainen alkuverryttely

- 5 x 50 m: pullari 1. Oma tauko.

- 5 x 50 m: pullari 2. Oma tauko.

- 5 x 50 m: pullari 1. Oma tauko.

- 5 x 50 m: pullari 2. Oma tauko.

- 400 m: pullari 1. Oma tauko. Tähän voi halutessaan ottaa mukaan lättärit.

- 400 m: pullari 2. Oma tauko. Tähän voi halutessaan ottaa mukaan lättärit.

Yhteensä: 2 000 m


Pullarin sijainnilla on myös väliä, vaikka sitä ei aina tule miettineeksi. Itse suosin tapaa, jossa pullarin alareuna on juuri polvien yläpuolella. Se siirtää nostepistettä aavistuksen kohti alavartaloa, joka usein tuo tasapainoisemman tunteen. Mikäli pullari on haaroissa, voi tunne olla hieman erilainen. Tätäkin kannattaa kokeilla, miten se vaikuttaa tasapainoon ja tunteeseen. Uinnissa pienillä asioilla voi olla valtavan suuri merkitys.


Pullarin valintaa kannattaa myös miettiä märkäpuvun nosteen näkökulmasta, jos tulevana kesänä on tavoite lähteä triathlonkisoihin tai vaikka Vuoksi swimiin. Asento joka sinulla on märkäpuvulla uidessa, tulisi pystyä säilyttämään mahdollisimman hyvin myös pullarilla. Silloin harjoittelet aina samassa asennossa ja tekniikaa on helpompi ylläpitää.



Toivottavasti tämä kirjoitus ja video inspiroivat sinua kokeilemaan erilaisia pullareita ja tuntemaan eron.


Hyviä treenejä!


Sebastian

 


45 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page