Uinti ei ole helppo laji oppia. Pyrimme täydelliseen tekniikkaan, mutta meidän on hyväksyttävä ettei se ole mahdollista. Analysoituamme yli 10 000 vedenalaista videota yli 10 vuoden aikana, olemme löytäneet kaavoja tekniikassa, joiden kanssa valtaosa uimareista ja triathlonisteista kamppailevat. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja nyt puramme sen teille mahdollisimman yksinkertaisella ja helpolla tavalla. Riittää, että sinä teet työn!
Filosofia
Perinteinen uintivalmennus perustuu edelleen pitkälti drilli-ajattelulle (drilli = tekniikkaharjoite kuten kylkiuinti), joka voi myös olla hyvin tehokas tapa oppia paremmaksi uimariksi. Luonnollisesti polkumme on kulkenut drillien kautta, kunnes ymmärsimme, että on oltava joku helpompi ja yksinkertaisempi tapa oppia uimaan nopeammin ja taloudellisemmin. Tästä syystä emme käytä perinteisiä drillejä lainkaan, vaan kaikki perustuu uinnin mekaniikan ymmärtämiseen ja sitä kautta oikean tunteen saavuttamiseen. Meidän tapamme on rehellisesti sanottuna tylsempi kuin perinteinen drillien kautta oppiminen, koska kaikki muutokset tehdään uimalla vapaauintia.
Pyrimme kehotietoisuutta ja ymmärrystä kasvattamalla antamaan oppilaalle lisämotivaatiota alkaa etsiä omia polkuja kohti parempia tuloksia!
Alla olevassa videossa on esitelty osa muuttujista, miten yksi asia vaikuttaa moneen muuhun. Olemme vuosien aikana saaneet vähennettyä kriittisten muuttujien määrän kymmeneen.
Opi näkemään
Kyky nähdä tekniikan ongelmakohdat ja muodostaa niistä mielikuva omaan suoritukseen altaassa voi parantaa taitoasi moninkertaisesti. Näkeminen ei ole alussa kovin helppoa. Siksi olemmekin pyrkineet tekemään asiasta mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista. Kun opit näkemään, ei ole enää paluuta entiseen!
Opi ymmärtämään
Miksi ja miten joku asia pitää tehdä on missä tahansa oppimisessa tärkeää. Kun sinulla on syvempi ymmärrys, on kehitys usein nopeampaa. Uinti on hyvin looginen, Newtonin lakeihin perustuva laji. Kun ymmärrät logiikan, on myös altaassa helpompi suorittaa oikeita asioita.
Opi tuntemaan
Jokainen video on koostettu siten, että sinulla olisi mahdollisimman helppo oppia näkemään, ymmärtämään ja lopuksi tuntemaan eri vaihtoehdot. Olemme tehneet jokaisesta muuttujasta videon, jossa esittelemme kaksi eri vaihtoehtoa ja selitämme niiden erot. Päätöksen kumpi tapa toimii paremmin, on sinun käsissä, koska uskomme sinun tuntevan parhaimman vaihtoehdon. Tekniikan hiominen ja tunteminen vaatii mielettömästi keskittymistä, etenkin aluksi. Uuden oivalluksen saaminen on palkitsevimpia asioita elämässä ja niitä pyrimme tarjoamaan sinulle kilokaupalla!
Swimyin metodi koostuu kymmenestä askeleesta, jonka myötä rakennetaan toimiva kokonaisuus. Keskittymällä esimerkiksi hyvään ajoitukseen ei meidän tarvitse pohtia vartalonkiertoa, koska se tulee automaattisesti. Mitä vähemmän meillä on asioita joihin keskittyä, sitä tehokkaampaa oppiminen yleensä on.
Ihmisen lyhytkestoinen muisti pystyy käsittelemään kolmea asiaa kerrallaan. Tehokkaasti pystymme keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Tavoitteena on luoda mahdollisimman yksinkertainen ja helposti toistettava kaava.
Ajoitus on vapaauinnin kaiken tasapaino. Ajoituksella tarkoitetaan, missä suhteessa kädet pyörivät suhteessa toisiinsa.
AJOITUS
Palautusvaiheella on kokonaisvaltainen vaikutus uinnin rentouteen. Palautuksella tarkoitetaan käden pinnan päällä tapahtuvaa liikettä.
PALAUTUS
Kyynärtaipeiden suoruudesta puhuttaessa tarkoitamme käden liukuvaiheen asentoa. Käden asennolla on suora vaikutus muun muassa käsivedon pituuteen, alkuvedon suuntaan ja vesilinjan pituuteen.
KYYNÄRTAIPEIDEN
SUORUUS
3
2
1
4
Sweet spotilla tarkoitamme mihin syvyyteen syöksemme käden palautuksesta.
SWEET SPOT
5
Hengitystekniikan vaikeudet ovat yleisimpiä haasteita vapaauinnissa. Haasteet johtuvat usein siitä, että on liian kova vauhtia, väärä ajoitus tai vääristynyt kuva hengityksestä uinnissa.
HENGITYS
6
Käden lähtönopeudella tarkoitamme sitä, millä nopeudella lähdemme työntämään vettä taaksepäin. Mikäli käden nopeus on suhteessa etenemisvauhtiin optimaalinen, on uimarilla pito (ote).
KÄDEN
LÄHTÖNOPEUS
7
Mitä pitempi vesilinja, sitä kovempi runkonopeus. Uimarin asennolla suhteessa vedenpintaan on eniten merkitystä etenemisen näkökulmasta. Mitä pienempi vastus, sitä nopeammin ja taloudellisemmin etenet.
KEHON PITUUS
8
Potkuilla pystymme vaikuttamaan valtavasti uintiasentoon. potkujen tarkoitus on lähinnä tasapainottaa asentoa ja pitää keskivartalo aktiivisena.
POTKUT
Lisää vauhtia saadaan kun edelliset vaiheet osataan hyvin ja ymmärretään käden palautuksen ja käden syöksemisen kontrasti käden lähtönopeuteen.
9
MITEN VAUHTIA
10
PÄÄN ASENTO
Pään asennolla on valtava vaikutus uimarin asentoon. Suomessa uidaan paljon altaassa, jolloin katse usein kiinnittyy huomaamatta edellä olevaan uimariin. Tämä johtaa siihen, että uimarin asennosta tulee laahaava, jolloin muotovastus kasvaa - vauhti hidastuu. Pään asennolla on myös vaikutusta hengitystekniikkaan. Tutustu Swimyinin viimeiseen vaiheeseen ja ota pään asento haltuun.