top of page

SWIMYIN X THE HOME OF SPORTS

Päivitetty: 27. helmik.



Kuten sanotaan, on yhteistyössä voimaa. Swimyin tarvitsee näkyvyyttä, jotta voisimme kasvaa palveluna ja sen myötä kehittyä. Kuten jo ensimmäisessä blogissa kirjoitin, on tavoitteena rakentaa uimareille, triathlonisteille ja swimrun harrastajille alusta, jonka avulla jokainen voisi kehittyä paremmaksi uimariksi.


Swimyin julkaisee yhteystyössä THOS:in kanssa viikoittain vlogeja, joiden tarkoitus on antaa vinkkejä miten omaa uintia voisi kehittää. Swimyin julkaisee vlogit myös tälle alustalle, jotta jokainen sivuilla kävijä pääsee lukemaan, katsomaan ja oppimaan. Toivottavasti kirjoituksista ja videoista on apua.


Mielellämme kuulisimme palautetta niistä. Lisäksi toivoisimme saavamme kehitysideoita, miten voisimme parantaa palvelua ja mitkä aiheet kiinnostavat.


Ensimmäinen video käsittelee keskivartalon hallintaa vapaauinnissa. Kaikissa lajeissa keskivartalon hallinta on äärimmäisen tärkeä asia. Koska vedessä olemme nostevoima maailmassa, normaalielämän painovoima maailman sijaan, saattaa tunne kehosta, sen liikkeistä ja vauhdista muuttua hyvinkin paljon. Vesi onkin omasta mielestäni mestari hämäämään meitä. Kovalta tuntuva vauhti saattaa olla hidasta ja päinvastoin. Mitä enemmän yritämme, sitä enemmän vesi taistelee vastaan. Jos taas käsittelemme sitä ninjamaisen sulavasti, päästää se meidät etenemään hämmästyttävän vaivattomasti.


Vapaauinti on teoriassa hyvin yksinkertaista. Pidät vain uppoamarunkoisen "veneen" täysin horisontaalisena pinnan kanssa ja kiskot vettä taaksepäin. Muuttujia on kuitenkin valtava määrä, ja ne kaikki vaikuttavat toisiinsa. Monen asian hallinta samanaikaisesti on haastavaa, mikä korostuu etenkin pitkän matkan uinnissa. Mieli alkaa helposti harhailla muihin asioihin, joka periaatteessa on hyvä juttu. Joku voisi kutsua sitä flow-tilaksi, jossa keho tekee työtä ja mieli keskittyy muihin asioihin, eli "uidaan uimatta". Usein kuitenkin mielen harhailu johtaa siihen, että tekniikka alkaa hajota. Kun katsotaan huippu-uimareita, joiden jokainen vaihe on automatisoitu vuosien määrätietoisen harjoittelun ja tuhansien toistojen jälkeen, pystyvät he todennäköisesti keskittymään muihin asioihin, ilman että tekniikka hajoaa kovin pahasti. Ainakaan harjoitustilanteessa. Täytyy myös muistaa, että he harjoittelevat keskimäärin 25-70 km viikossa. Voin olla väärässä, mutta harvalla kuntouimarilla, triathlonistilla ja swimrun harrastajalla on yhtä paljon aikaa käytettävissään vapaauinnin harjoitteluun.


Nyt pääsemme vihdoin itse asiaan. Olen huomannut omassa uinnissani, etenkin yli 1 000 m yhtäjaksoisissa vedoissa, että tapahtuu asioita, jotka heikentävät asentoani, jonka seurauksena vauhtini hidastuu. Koska uinti on näköjään yksi iso muistipeli, unohtuu minulta keskivartalon hallinta hyvin helposti. Sen vaikutus vartalon asentoon ja voimantuottoon on valtava. Yksinkertaisesti päästään vatsani rennoksi, koska unohdan vetää napaa kohti selkärankaa/palleaa. Usein se johtuu siitä, että nilkkani ja polvitaipeeni rentoutuvat, jolloin ketjureaktio jatkuu kohti keskivartaloa. Jalkoja ja nilkkoja käsittelemme seuraavassa jaksossa.


Kirjoituksen ja videosarjan tarkoitus on inspiroida sinua kokeilemaan, onko keskivartalon hallinnalla vaikutusta omaan uintiisi. On hyvin tärkeää kokeilla uida kahdella eri tyylillä ja vertailla aikoja, jotta oppisit tuntemaan mikä toimii juuri sinulle parhaiten.


Videosarjan vinkit ovat hieman tavanomaisesta poikkeavia, koska yritän niillä herättää pohtimaan asioita hieman laajemmin. Toivottavasti sinä saisit niitä "ahaa-elämyksiä" ja pääsisit eteenpäin elämän mittaisessa prosessissa, jota kutsumme vapaauinniksi.


Hyviä treenejä!


Sebastian





173 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page