Kuva: Sebastian Dannberg / Strömfors Swimrun
Muistan, kun tapasimme Akin kanssa ensimmäisen kerran. Hän oli juuri muuttanut Helsinkiin työn perässä. Hän oli tullut Mäkelänrinteen Uintikeskukseen, jossa tulisimme työskentelemään yhdessä yli viiden vuoden ajan. Olimme heti samalla aaltopituudella ja hyvin pian selvisi, että myös hän oppisi suhtautumaan vapaauintiin yhtä intohimoisesti kuin minä. Vuosien aikana teimme lukemattomia kokeiluja, kävimme tunteja kestäviä keskusteluja vapaauinnin tekniikasta ja sen kehittämisestä. Treenasimme myös paljon yhdessä ja kehityimme. On hyvin harvinaista, että löytää ystävän, joka suhtautuu vapaauintiin yhtä intohimoisesti. Siitä olen hyvin kiitollinen. Aki on myös kuvannut valtaosan sivustolla olevista videoista, ennen Niko Niemisen mukaan tuloa.
Vaikka olin jo vuosia pohtinut Swimyin metodia yksin, on muistettava, kuinka tärkeää on sparrata ideoita ystävän tai mentorin kanssa. Oli kyseessä mikä tahansa idea, haaste tai visio. Yhdessä saamme yleensä paljon hienompia asioita aikaan, kuin yksin. Nimi Swimyin muotoutui vuonna 2020, ennen kuin Aki muutti takaisin Kuopioon. Se juontaa juurensa kiinnostuksestani Taolaisuuteen, Zeniläisyyteen ja Yin-joogaan. Yin kuvastaa myös vettä, joten oli hyvin loogista, että nimestä tuli Swimyin. Opetin Akille kaiken minkä tiesin, jonka päälle hän on voinut alkaa rakentaa omaa tarinaa ja soveltaa. Hän oli hyvin halukas oppimaan kyvyn nähdä, ymmärtää ja tuntea. Se ei ole nopea polku, vaan vaatii sitoutumista ja halua. Pystyn luottamaan 100% hänen kykyynsä opettaa Swimyin metodilla, koska hänen kykynsä nähdä ja opettaa tunnetta on erinomainen.
Yksi suurimpia oivalluksia liittyy tunteeseen. Kun opimme tuntemaan ajattelun sijaan, opimme yleensä nopeammin, koska silloin tiedostamaton ja keho opettaa, tietoisen ajattelun sijaan. Jos uimme tavoiteaikojen sijaan tietoisia tunteita, on suoritus yleensä rennompi. Vastaavasti, jos yritämme uida vaikka 1:20 min 100 m vedon, voi pelkkä kovan ajan miettiminen aiheuttaa yliyrittämistä. Kaikille ei tietystikään käy niin, mutta aina kannattaa kokeilla onko eroa uida aikaa vai tunnetta. Kokeile lisätä alla oleva sarja omaan harjoitukseesi. Harjoitusta voi skaalata oman tason mukaan helpommaksi tai kovemmaksi. Ohjelmassa on ajat, jotka uin tällä viikolla itse. Tärkeintä on, että aika vähenee noin 5 sek/veto. Samalla pääsee harjoittelemaan kuinka hyvin pystyy uimaan tavoiteaikoja.
Harjoitus: Aika vs. Tunne
- 100 m: 1:30 min. 30 sek tauko.
- 100 m: 1:25 min. 35 sek tauko.
- 100 m: 1:20 min. 40 sek tauko.
- 100 m: 1:15 min. 45 sek tauko.
- 100 m: tunne helppo: 30 sek tauko.
- 100 m: tunne rento: 35 sek tauko.
- 100 m: tunne rennon reipas. 40 sek tauko.
- 100 m: tunne reipas. 45 sek tauko.
Koska meitä kiinnostaa mikä vaikutus harjoituksella oli teidän uintiin, voit lähettää palautetta info@swimyin.com. Haluamme koko ajan kehittää, tutkia ja parantaa. Siksi palaute on meille ensiarvoisen tärkeää.
Aki on palannut takaisin juurilleen ja asuu nykyään Kuopiossa. Siellä hän jatkaa intohimoista treenaamista kohti ÖtillÖ Swimrun maailmanmestaruuskisoja. Hän tulee jatkossa tekemään harjoitusohjelmia, jotka perustuvat tunteella uimiseen ja postauksia Swimyin alustoille.
Olen iloinen ja kiitollinen, että Aki on mukana Swimyinissä! Mitä enemmän voimme jakaa tietoa vapaauinnista, kehotietoisuudesta ja tunteella oppimisesta, sitä parempia uimareita meistä voi tulla.
Tulemme myös esittelemään kolmannen jäsenemme Niko Niemisen tulevissa postauksissa.
Hyviä treenejä!
Sebastian
Comments