Työssäni parasta on se, että saan keskustella upeiden ihmisten kanssa ja nähdä oppmista joka päivä. Tunne on mahtava, kun oppilaani on oivaltanut jotain uutta tai oppinut uuden taidon. Vuosien saatossa olen käynyt lukemattomia keskusteluja volttikäännöksen tarpeellisuudesta triathlonisteille. Avovedessä kun ei tarvitse niitä perinteisiä käännöksiä tehdä. Se on aivan totta, mutta siitä voi olla paljon muita hyötyjä, joita ei ehkä ole tullut miettineeksi. Jotta volttikäännäksestä tulisi sulava ja helppo, vaatii sen harjoittelu paljon toistoja. Aluksi nenä saattaa ollai täynnä vettä, pää on pyörällä ja etäisyys altaan seinään on aivan väärä. Uuden taidon oppiminen on virheistä oppimista ja kokeilua. Olen aina rakastanut aloittelijana olemista, koska silloin minulla on valtavasti opeteltavaa ja seikkailu on vasta alussa. Innostus on valtava! Mitä pitemmälle taidon oppimisessa pääsee, tulee usein tunne, että on enemmän aikaa hallita kehoa. Aika hidastuu ja on tietoisempi siitä mitä tekee. Näin käy myös volttikäännöksen kanssa, kun niitä jaksaa tehdä satoja kertoja uudestaan.
Nyt päästään vihdoin volttikäännöksen opettelun hyötyihin. Peilaan aina omaa tunnettani aikoihin. Osaan aika hyvin säädellä tunnettani, jotta pääsen esimerkiksi 100 metrin vedoissa haluttuihin aikoihin. Yritän opettaa oppilailleni volttikäännöksen, jotta mahdollisuus onnistua avovesiuinnissa kasvaisi paremman vauhtitietoisuuden myötä. Volttikäännöksen käyttämisen myötä uintiajat usein nopeutuvat ja uinnin sulavuus kasvaa. Pienillä asiolla voi olla valtava vaikutus hyvään lopputulokseen.
Volttikäännöksen hyödyt:
uinnin ja hengityksen rytmi pysyvät usein parempina
nopeammat käännökset
tarkemmat uintiajat nopeamman käännöksen ansiosta ja
tietoisuus omasta vauhdista paranee.
Alle kokosin listan niistä asioista, jotka on tärkeää muistaa, kun aloitat volttikäännöksen opettelun:
Muista aina uloshengittää nenän kautta koko voltin (kuperkeikan) ajan, jotta vettä ei menisi nenään.
Muista turvallisuus! Harjoittele volttikäännös ensin seinästä poispäin.
Vedessä on taittokerroin. Kaikki siis tuntuu olevan lähempänä, kuin miltä näyttää. Alussa et välttämättä osu seinään, mutta se ei haittaa. Oikea etäisyys tulee harjoittelun kautta.
Hengitys helpottuu, kun teet sisäänhengityksen ennen volttikäännökseen menoa. Ensimmäinen veto volttikäännöksen ja liu’un jälkeen kannattaa olla sisäänhengitys, jotta vältyt happivajeelta.
Tee paljon toistoja. Opit kyllä!
Videoblogista löydät minun tapani opettaa volttikäännöksen. Olen vuosien saatossa vähentänyt turhia vaiheita, jotta oppiminen tapahtuisi nopeammin. Joku saattaa oppia sen jo pelkästään näkemällä miten kokonaissuoritus tehdään. Useimmille pilkkominen pieniin osiin toimii melko hyvin. Kun taitoa lähtee opettelemaan, voi myös keksiä uusia ja entistä parempia tapoja opettaa ja oppia. Jokainen meistä kokee ja tuntee asiat eri tavalla. Katso video ja lähde rohkeasti kokeilemaan uuden taidon oppimista.
Hyviä treenejä!
Sebastian
Kiitos Sebastian. Tosi mielenkiintoista - aika monta tekniikkavinkkiä tähänkin. Sellaisia, joita ei ole opetettu - ja teen siis kierrekuperkeikkakäännöksen, josta en ole oppinut pois... Katsotaan onnistuuko näillä vinkeillä - ja pääsisi vieläkin vakuuttavammin kohti flow-tiloja😍