top of page

HARJOITTELU LYHYELLÄ “PIIKIN” VAI PITKÄLLÄ “FINSTAN” RADALLA
Täytyy tunnustaa, että pidän itse enemmän harjoittelusta lyhyellä radalla, koska siinä saan enemmän lepoa. Kertoo ehkä mukavuudenhalustani, vaikka tykkään myös treenata kovaa. Ehkä olen myös tapojeni orja, koska valmennan pakon sanelemana aina lyhyellä “piikin” radalla. Olen hyvin tietoinen, että pitkän matkan tavoitteideni näkökulmasta minun kannattaisi aina harjoitella pitkällä radalla, koska käännöksiä ja lepoa tulee huomattavasti vähemmän. Tämän kirjoituksen myötä lupaan itselleni siirtyä pitkälle radalle, koska Vuoksi Swim ja syksyn ultramatka vaativat harjoittelua. Olen tietysti onnekas, koska minulla on mahdollista harjoitella sekä pitkällä että lyhyellä radalla.


Olen vuosien varrella tehnyt paljon kokeiluja pitkän matkan eroista, koska valmennan pääsääntöisesti triathlonisteja. Minua kiinnostaa löytää vastauksia kysymykseen, miten voisin auttaa oppilaitani pääsemään tavoitteisiinsa. Jos pohditaan asiaa uintivauhdin näkökulmasta, on pitkällä radalla uiminen noin 3 – 5 sekuntia hitaampaa kuin lyhyellä radalla. Asiaan vaikuttaa uintivauhti, tunne ja käännöksen nopeus. Tämä on mielestäni hyvä tiedostaa myös avovesiuinnin näkökulmasta, koska kokeilujeni mukaan pitkän radan vauhti korreloi paremmin avovesiuintivauhdin kanssa.


Jotta ymmärtäisimme miten allasvauhti voisi korreloida teoreettisen avovesiuintivauhdin kanssa, voimme laskea yhtälöt pitkän radan ja lyhyen radan vauhdeista. Esimerkkinä käytän uimaria, joka pystyy uimaan 1:40 min/100 m keskivauhtia, ilman apuvälineitä lyhyellä radalla 1.9 km. Ilman apuvälineitä uinti on kokemukseni mukaan lähimpänä oikeaa vauhtia avovedessä, vaikka märkäpuku laitetaan päälle. Apuvälineillä tilanne tietysti muuttuu, koska vauhdit pääsääntöisesti nopeutuvat.


Lyhyt rata, jossa uimari tekee aina volttikäännöksen.

  • 100 m @ 1:40 min

  • 1 000 m @ 16:40 min

  • 1 900 m @ 31:40 min


Oletetaan, että sama uimari ui pitkällä radalla 5 sek hitaampaa keskivauhtia, eli 1:45 min.

  • 100 m @ 1:45 min

  • 1 000 m @ 17:30 min

  • 1 900 m @ 33:15 min


Mitä voimme oppia yhtälöistä, jos mietimme kisavauhtia avovedessä? Ei ehkä mitään, koska muuttjien määrä  voi kasvaa hallitsemattomaksi, ja kaikki ne vaikuttavat lopputulokseen. Jos kuitenkin oletamme, että allasvauhti voisi korreloida lopputuloksen kanssa, on kyseisen uimarin loppuaika todennäköisemmin 33:15 min kisatilanteessa kuin 31:40 min. Toki kisatilanne on aina täynnä jännitystä ja odottamattomia tilanteita. Parhaassa tapauksessa vauhti voi olla 31:40 min tai nopeampikin, ja silloin se on iloinen yllätys!


Märkäpuvuista puhumme lähempänä avovesikauden aloitusta, mutta jo tässä vaiheess on hyvä mainita, että märkäpuku nopeuttaa uintia noin 5 – 10 sek per 100 m, uimarista riippuen. Toiset kuitenkin kokevat märkäpuvulla uimisen hankaloittavan tekemistä, joten vauhti saattaa olla jopa hitaampi.


Mielenkiinnosta lasketaan vielä yksi yhtälö pitkälle radalle. Oletetaan, että märkäpuku nopeuttaa 10 sek/100 m, jolloin uimarin vauhti olisi 1:30 min.

  • 100 m @ 1:30 min

  • 1 000 m @ 15:00 min

  • 1 900 m @ 28:30 min


Yhtälö näyttää huomattavasti paremmalta lopputuloksen näkökulmasta. Uimari ui ilman apuvälineitä pitkällä radalla 33:15 min ja märkäpuvulla 28:30 min. Olen monesti ajatellut, että uimalla samaa tunnetta pääsisin samaan lopputulokseen. Olen kokeillut asiaa monta kertaa ja vain yhden kerran olen päässyt tavoitteeseeni. Kisatilanne ja avovesi on aina eri kuin harjoitustilanne altaassa.


Loppupäätelmä voisi olla, että uimarin henkinen tavoitevauhti voisi olla puolimatkalla 28:30 – 33:15 min välillä. Uinti on ensimmäinen laji triathlonissa ja uinnin lopputuloksella voi olla henkinen vaikutus koko kisan fiilikseen. Siksi neuvonkin aina asettamaan aikahaarukan lopputulokselle. Ainakin itseäni sellainen ajattelu auttaa, koska on jo varautunut jolloin tasolla lopputulokseen.


Meitä kiinnostaisi tietää miten sinun allasvauhdit ja kisavauhdit ovat korreloineet keskenään. Kommentoi tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@swimyin.com. Olisi mahtavaa, jos pystyisimme keräämään dataa ja tehdä siitä päätelmiä, jotka voisivat auttaa meitä pääsemään parempiin lopputuloksiin.


Hyviä treenejä!


Sebastian


24 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page