top of page
swimyin banner-2.jpg

KYYNÄRTAIPEIDEN SUORUUS

Vesilinjan pituus ja liukuvaiheen asento

SWIMYIN VAIHE 1
Ajoitus - kaiken tasapaino

SWIMYIN VAIHE 3

Kyynärtaipeiden suoruudesta puhuttaessa tarkoitamme käden liukuvaiheen asentoa. Käden asennolla on suora vaikutus muun muassa käsivedon pituuteen, alkuvedon suuntaan ja vesilinjan pituuteen. 

Kyynärtaipeiden suoruudella on väliä!

Kyynärtaive before after.002.png
Kyynärtaive before after.001.png
Ylhäältä.png

Näe ero ja ymmärrä vaikutus

Kädet koukussa.gif
Kädet suorina_1.gif

Kyynärtaipeet suorina

Kun kyynärtaive suoristetaan liu'un aikana, on ensimmäinen tunne yleensä, että uinti on voimakkaamman ja nopeamman tuntuista. Koska suoristamalla kättä vetoon saadaan pituutta, frekvenssi hidastuu. Keho muodostaa pitkän, yhtenäisen ja suoran vesilinjan, jolloin voima saadaan helpommin tuotettua koko kehosta. Suoristuksella voidaan myös vaikuttaa sweet spotiin laskevasti. Vedon alun nopeutta (pito) on usein helpompi hallita, koska liuku pitenee. 

High Elbow Catch.gif

Korkea kyynärpää tekniikka (High Elbow Catch)

Tekniikassa pyritään kääntämään käsi liu'un jälkeen asentoon, jossa sormet ja ranne ovat alempana kuin kyynärpää. Liike vaatii sekä hyvää liikkuvuutta että kehon hallintaa, koska rotaatio pitää tehdä hyvin nopeasti. Voima tuotetaan usein olkapäistä ja siksi on syytä pitää huoli liikkuvuudesta. Tekniikka sekoitetaan usein suoralla kädellä tehdyn vedon voimavaiheeseen, jossa käsi taipuu automaattisesti vastaavaan asentoon. 

Kyynärtaipeet koukussa (käänteinen HEC)

Yleisin syy käsien jättämiselle koukkuun liukuvaiheessa, on niin kutsuttu High Elbow Catch tyylin hakeminen. Monessa tapauksessa tapahtuukin käänteinen reaktio, eli kyynärpää on alempana kuin sormet. Vedon pituus lyhenee, jolloin frekvenssi kasvaa. Sormet nousevat kohti pintaa (sweet spot nousee), jolloin alkuveto suuntautuu alaspäin. Voimaa ei yleensä saada tuotettua koko kehosta. 

Videogalleria

Kun olet opiskellut vapaauinnin rentoa palautusta, on aika siirtyä katsomaan mitä kaikkea videogalleriasta löytyy vaiheesta 2.

Vedon mekaniikka veden päältä
Vedon mekaniikka veden päältä

Vedon mekaniikka veden päältä

03:16
Toista video
Vedon mekaniikka veden alta

Vedon mekaniikka veden alta

03:16
Toista video
Kyynärtaipeet koukussa vs suorana veden päältä

Kyynärtaipeet koukussa vs suorana veden päältä

03:18
Toista video
Kyynärtaipeet koukussa vs suorana veden alta

Kyynärtaipeet koukussa vs suorana veden alta

03:20
Toista video

Harjoitusohjelma jne

iPhone 13 Pro_harjoitusohjelma vaihe 3.png

Valitse seuraava vaihe

bottom of page