top of page
swimyin banner-2.jpg

KÄDEN LÄHTÖNOPEUS

Pito

SWIMYIN VAIHE 1
Ajoitus - kaiken tasapaino

SWIMYIN VAIHE 6

Käden lähtönopeudella tarkoitamme sitä, millä nopeudella lähdemme työntämään vettä taaksepäin. Mikäli käden nopeus on suhteessa etenemisisvauhtiin optimaalinen, on uimarilla pito (ote). Mikäli käsi liikkuu nopeammin kuin etenemisvauhti, kitka katoaa (veto sutii). 

Käden lähtönopeus on kriittinen

Käden lähtönopeus nopea.jpg
Käden lähtönopeus hidas.jpg

Näe ero ja ymmärrä vaikutus

Käden lähtönopeus nopea.gif
Käden lähtönopeus hidas.gif

Käden lähtönopeus nopea

Kun vedon lähtönopeus on liian suuri, ei vetoon saada pitoa päälle, jolloin koko veto menee läpi = sutii tyhjää. Tunne voi olla, että vauhti on hyvä, koska uinti saattaa tuntua nopealta. Käytetty teho, suhteessa keskinopeuteen eivät yleensä korreloi, jolloin ihmetys saattaa olla suuri. Yleisimpiä syitä nopealle vedon alulle on, että voimaa aletaan käyttää heti. Toinen hyvin tyypillinen syy on, että käsi on jännittynyt, jolloin lähtönopeutta on vaikeampi hallita. 

Käden lähtönopeus hidas

Hidas alkuveto on erittäin tärkeä pidon näkökulmasta. Sen avulla uinnista tulee taloudellisempaa ja nopeampaa, koska veto pitää koko matkalta. Hyvä muistisääntö on, että alkuveto ei koskaan voi olla liian hidas. Vedon alkuun ei laiteta lainkaan voimaa, vaan se on lähinnä upotus. Kun kämmen osoittaa kohti takaseinää, aletaan laittaa voimaa vetoon. 

Videogalleria

Kun olet opiskellut vapaauinnin rentoa palautusta, on aika siirtyä katsomaan mitä kaikkea videogalleriasta löytyy vaiheesta 2.

Käden nopeus: nopea vs hidas veden alta
Käden nopeus: nopea vs hidas veden alta

Käden nopeus: nopea vs hidas veden alta

00:00
Toista video
Käden nopeus

Käden nopeus

00:00
Toista video

Harjoitusohjelma jne

iPhone 13 Pro_harjoitusohjelma vaihe 6.png

Valitse seuraava vaihe

bottom of page