top of page

VLOG 3: SORMET YHDESSÄ VAI ERIKSEEN?Kyseisestä pulmasta käydään ja tullaan käymään keskustelua varmasti ikuisesti. Absoluuttista totuutta ei taida olla. Monet kilpauimarit pitävät sormia yhdessä ja toiset harottavat. YouTubessa ohjeistetaan, että sormien pitäisi olla 2-3 millimetriä irti toisistaan, kokonaan yhdessä tai erillään. Mikä on sitten se oikea tapa? Se selviää usein kokeilemalla ja vertailemalla tunnetta ja aikoja. Itse menen aina tunne edellä. Ajattelin muun muassa sitä tekeekö jonkun asian muuttaminen uinnistani helpomman tuntuista, missä lihaksissa veto tuntuu ja kuinka nopeasti uin. Kuten olen jo aikaisemmissa teksteissä kirjoittanut, on vesi mielestäni mestari hämäämään meitä.

 

Järjellä ajateltuna voisi kuvitella, että kannattaisi pitää sormet koko ajan yhdessä, jotta vesi ei pääse karkaamaan sormien välistä. Tunne on usein voimakas ja vahva, koska veto tuntuu koko kädessä ja usein myös olkapäissä. Näin uin myös itse vuosien ajan, ennen kuin todella aloin selvittää vapaauinnin ulottuvuuksia ja sen moninaisia vivahteita. Nykyään uin sormet erillään. Miksi? Syy liittyy siihen, millä lihaksilla haluan tuottaa voimaa ja myös uinnin taloudellisuuteen. Kun pidän käsivarret rentoina ja sormet erillään, on tunne uidessa huomattavasti rennompi ja aistin pidon paremmin. Itselleni tämä tyyli sopii, koska silloin saan paremman tunteen leveään selkälihakseen, eli “latseihin” (lat. musculus latissimus dorsi). Silloin pystyn myös palauttamaan kädet rennommin ja nopeammin pinnan alle.

 

Kun aloin vuosia sitten tehdä Swimyin videoita, oli alkuperäinen suunnitelmani kuvata jokainen vapaauinnin muuttuja. Vaikean tehtävästä teki se, että kaikki muut muuttujat piti pitää ennallaan. Kaikki videot kuvattiin lopulta viisi kertaa, koska en ollut tyytyväinen lopputulokseen. Miksi kerron tämän? Videoiden tekeminen opetti kuuntelemaan herkästi omaa tunnetta ja eriyttämään eri kehonosia, mikä teki minusta aistiherkemmän ja vuosien saatossa myös paremman uimarin. Valmensin siis itse itseäni kokeilemalla mitä tapahtuu, kun muuttaa yhtä pientä osa-aluetta uinnissa. Työlästä toisinaan, mutta erittäin tehokasta.  Japanilaiset mestarit ovat sanoneet, että voimme pyrkiä täydellisyyteen, kunhan tiedostamme ettei sellaista ole olemassa. Paremmiksi voimme silti tulla.


Olisimme hyvin kiitollisia palautteesta sivustoon ja vlogeihin liittyen. Haluamme kehittää ja parantaa teitä varten.Hyviä treenejä!


Sebastian

64 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page