top of page

VLOG 7: MITKÄ IHMEEN LÄTTÄRIT?

Päivitetty: 15. huhtik.Uintimaailmassa käytetään termejä, joita ei kuule oikein missään muualla. Puhutaan piikeistä, kun tarkoitetaan 25 m matkaa ja finstoista, kun tarkoitetaan 50 m matkaa. Viime jaksossa kävimme läpi pullareita, joka tarkoitti jalkojen väliin laitettavaa kellutinta. Lättärit, joita käsittelemme tässä jaksossa, ovat käsiin laitettavat “levyt”, joiden avulla harjoitellaan tekniikkaa, voimaa ja voimakestävyyttä. Kaikki ovat erittäin tärkeitä uinnissa, jos haluamme kehittää nopeutta.


Lättäreitä on monen muotoisia, kokoisia ja värisiä. On sormilättäreitä, evälättäreitä ja perinteisiä lättäreitä. Uusia lättäreitä kehitetään jatkuvasti, jotta uimarit voisivat kehittää itseään eri tavoin. Lättäreiden kohdalla pitääkin valita ne, jotka tuntuvat itsestään parhailta, sekä koon että muodon osalta. Perinteiset Strokemakerit, joissa on nauhakiinnitys toimivat varmasti, vaikka itse olen viime vuosina suosinut Finiksen Agility Paddleja, joissa lättärit pysyvät kädessä pelkällä peukalon paineella. Niissä on hieman aggressiivisempi muotoilu lättärin yläosassa, joka ohjaa alkuvetoa oikeaan suuntaan. Lisäksi en tunne painetta sormenpäissä lainkaan, kuten perinteisillä lättäreillä. Toki uin vaihtelun vuoksi myös perinteisillä lättäreillä, koska monipuolinen harjoittelu on hyvin mielekästä.

Usein lättäreiden kanssa käytetään pullarilla, eli ajatuksena on tehostaa ylävartalon harjoittelua. Ihan yhtä hyvin lättäreitä voi käyttää räpylöiden kanssa tai ilman mitään apuvälineitä alavartalossa.


Lättärit ovat myös erinomainen apuväline kehotietoisuuden lisäämiseen. Koska kämmenen pinta-ala kasvaa keinotekoisesti, kasvaa myös vaste jonka lihakset saa vedon aikana. Käytän lättäreitä paljon, kun haluan opettaa mitä lihaksia oppilaan tulisi käyttää uinnin aikana. Pyydän esimerkiksi keskittymään siihen, että vedon loppuosa tuntuu ojentajissa. Kun keskitymme yhteen lihakseen, saamme yleensä tuotettua voiman sieltä. Kannattaakin seuraavalla uintikerralla kokeilla keskittyä ensin keskivartaloon, jonka jälkeen latseihin (leveä selkälihas) ja ojentajiin. On mahtavaa, kun voimme parantaa uintiamme tunteen avulla. Tärkeää lättäreillä uidessa on, ettei olkapäihin sattuisi. Yritä tietoisesti pitää käsivarret ja olkapäät rentoina, jotta voima tulisi latseista. Myös sweet spot vaikuttaa tähän!

Kehotietoisuuden lisäksi lättärit hidastavat käden nopeutta pinnan alla, eli pito paranee. Kun yritämme säilyttää saman nopeuden ilman lättäreitä, voi tunne pidosta olla huomattavasti parempi.


Voimme myös harjoitella heikomman puolen kehotietoisuutta ja voimaa, pitämällä lättäriä yhdessä kädessä. Itselläni vasen puoli tuottaa usein vähemmän voimaa kuin oikea, joka luonnollisesti vaikuttaa vauhtiin. Siksi yritän toisinaan tiedostaa vasemman puolen toimintaa tehostetusti. Lättärit ovat hyvin monipuoliset välineet, joita voin lämpimästi suositella. Kannattaa aloittaa harjoittelua hieman pienemmillä lättäreillä. Sitä mukaa, kun voimatasot kasvavat, voi aina siirtyä isompiin lättäreihin. Yksi omituisuus niissä kuitenkin on, jota en ole vielä pystynyt selvittämään. Kun joku kokeilee ensimmäistä kertaa lättäreitä, jää sweet spot aina liian korkeaksi. Sweet spot kannattaa tiedostaa myös lättäreillä!Alla vielä harjoitusohjelma, jonka voi uida kokonaan lättäreillä ja pullarilla. Tekniikan laatu on aina prioriteetti, vaikka uisit apuvälineillä. Ohjelmaa voi aina skaalta omiin tarpeisiin sopivaksi. Suluissa ominaisuus, jota on tarkoitus kehittää.


Harjoitus: Kehotietoisuus/voima


  • 200 m: levollista vapaauintia lättäreillä ja pullarilla 

  • 10 x 50 m: rennon reipasta vapaauintia lätt + pull  (hermotus/tunne). Oma tauko.

    • o   4 x 50 m: yritä tuntea latsit

    • o   4 x 50 m: yritä tuntea ojentajat

    • o   2 x 50 m: yritä tuntea kyljet, lähinnä vartalonkierron ja vedon aikana

  • 5 x 100 m: reipasta vapaauintia lätt + pull  (nopeus/voima). 20 – 30 sek tauko.

  • 2 x 400 m: rennon reipasta lätt + pull  (voimakestävyys/voima). Oma tauko.


Yhteensä: 2 000 m


Lättäreitä voi hankkia useimmista verkkokaupoista ja urheiluvälineliikkeistä.

Alla vielä linkit sekä Finiksen että Strokemakers lättäreihin.


Finis


Strokemakers


Hyviä treenejä!

26 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page